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Tuto e brezhoneg : fardañ toaz holen, la recette de la pâte à sel

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Par , France Bleu Breizh Izel, France Bleu

Kefinet omp holl er gêr. Deomp neuze da fardañ traoù ! Hiziv : rekipe an toaz holen. Nous sommes tous confinés. On peut donc créer des choses ! Aujourd'hui : la recette de la pâte à sel

Gant toaz holen e c'heller fardañ kinkladurioù brav
Gant toaz holen e c'heller fardañ kinkladurioù brav © Radio France - Katell Uguen

An  aozennoù / les ingrédients

  • 1 verennad bleud / 1 verre de farine
  • 1/2 verennad holen / 1/2 verre de sel fin
  • 1 verennad dour / 1 verre d'eau
  • 1 plad / 1 récipient
  • 1 loa / 1 cuillère
  • un tammig bleud ouzhpenn hag un bannig dour ouzhpenn, ken kas 'vefe re vlot pe re galet an toaz / un peu de farine et d'eau en plus si la pâte est trop molle ou trop sèche

Fardañ an toaz / préparer la pâte 

  • lakaat pep tra 'barzh ar plad / verser tous les ingrédients dans le plat
  • meskañ gant al loa pe an daouarn / mélanger avec la cuillère ou les mains
  • ouzhpennañ bleud pe dour ma 'zo ezhomm / ajouter de la farine ou de l'eau si besoin
  • lezel an toaz repoz un eurvezh pe ziv / laisser reposer la pâte pendant une heure ou deux

Sevel traoù / créer des objets 

  • raktommañ ar forn da 75 derez / préchauffer le four à 75 degrés
  • lakaat ur folenn paper-kegin e foñs ur blakenn mat da vont 'barzh ar forn / étaler une feuille de papier cuisson sur la plaque du four
  • sevel an traoù a blij deoc'h (bolomigoù, lizherennoù ha me 'oar) / créer ce qui vous plaît (des bonshommes, des lettres...)
  • lakaat anezho war ar blakenn / les disposer sur la plaque
  • poazhañ er forn betek ma teuio rouz / cuire jusqu'à ce que ça dore

Evit mont pelloc'h / pour aller plus loin

Ma fell deoc'h lakaat livioù d'ar pezh p'o krouet e c'hellit livañ an traoù ur wech m'int poazhet / Vous pouvez ajouter de la couleur à vos objets en les peignant à la peinture une fois cuits.

Tu 'zo ivez livañ an toaz o fardañ livuzenn naturel / Vous pouvez également colorer la pâte en créant votre propre colorant naturel.
Gant :
- onion roz pe ruz / des oignons rosés ou rouges
- bent / de la menthe
- spisoù / des épices

Emichañs hoc'h bet plijet gant an tamm rekipe-mañ. En deizioù da zont e klaskin kinnig rekipeoù all deoc'h.
J'espère que cette recette vous a plu, j'essaierai de vous en proposer d'autres dans les jours à venir.
 

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